Het Cultureel Forum Schiedam (CFS) heeft als onderdeel van het Fotofestival Schiedam ( 3 – 20 september 2020) het onderdeel ‘Stipendium Schiedams Water’ georganiseerd.

Sanne Donders richtte zich op grote Poolse gemeenschap die zich meer en meer wortelen in de Schiedamse samenleving. Ze portretteerde vier mensen die voor drie verschillende generaties staan. Martin (12), geboren en getogen in Schiedam, die kickbokst, misdienaar is en naar school gaat. De zussen Marzena en Marcelina, geboren in Polen, verhuisden naar Nederland met hun ouders, groeiden op in Schiedam en hebben een beautysalon in hartje centrum. Grzegorz (47) vertrok naar Nederland. Zijn leven hier, met zijn baan als chauffeur, betekent dat hij nu vaker thuis kan zijn bij zijn gezin en tijd heeft om motor te rijden.

Sander van Wettum richtte zijn camera op de stadsranden. Boven de A20 verrees de laatste decennia Schiedam Noord als nieuw stadsdeel van Schiedam. Opzoek naar schoonheid, absurditeit en humor van juist deze alledaagse omgeving is een beeld ontstaan van een volwaardige wijk met eigen identiteit, maar een onbekend deel is van de stad Schiedam.

Sanne Donders: “In de voorbereidingsperiode had ik veel twijfels of het zou slagen, maar door de reacties van bezoekers en de mensen uit de Poolse gemeenschap was ik blij met het eindresultaat. Het werd gedragen door de mensen.”

Sander van Wettum: Ik ben heel blij dat ik deze vrije opdrachten zijn. Dat maakt het ook interessant om terug te kijken. Naar je eigen werk, maar ook naar de ontwikkeling van de stad Schiedam. Vanuit 15 verschillende invalshoeken in 2025 kunnen kijken naar de ontwikkeling van Schiedam. Hoe interessant is dat!”