Vrijdagavond 31 oktober treedt Martin Green op in de Korenbeurs met zijn fameuze discoshow Nostalgia. Hij brengt de bezoekers met zijn geluids-en lichtshow terug naar de jaren zestig, zeventig en tachtig.

Dj Martin Green, alias Martin Groenhorst was in Schiedam en de regio Rijnmond een bekend fenomeen. Hij bracht belangrijke groepen naar zijn club Arcade in Schiedam, zoals Fleetwood Mac, Slade John Mayall & the Bluesbreakers, Focus en Ekseption en Cuby & the Blizzards. Zijn ervaringen bij een Engelse Piratenzender heeft zijn leven bepaald tot op de dag van vandaag.

Piratenzender
Martin Groenhorst (1944) werkte tijdens zijn studie wiskunde aan de universiteit van Leiden als discjockey voor de zeezender Radio City. Het illegale radiostation, gevestigd in een oud oorlogsfort gelegen in de monding van de Theems voor de Engelse kust, zond muziek uit die de ‘staatsradio’ niet wilde uitzenden. Hij werd in 1964 in de negen maanden dat hij voor Radio City werkte wereldberoemd in Schiedam en omgeving als dj Martin Green.

Arcade
Hij richtteTivoli en sociëteit Arcade op in 1967. In Tivoli traden de kleine groepen op en elke zondagavond was er discodansen. In Arcade traden de grotere bands op. Vooral blues, dat is zijn muziek, maar zegt Groenhorst: “ Dan moet het wel swingend zijn”. Het waren bekende groepen die optraden in een intieme zaal voor vierhonderd mensen. Van heinde en verre kwamen fans op de optredens af. Van de politie moest Green er voor zorgen dat bezoekers lid werden van de club. Op een gegeven moment hadden ze 4000 leden.

Scholierendisco
Tijdens de pauzes van de bands die optraden in Arcade ging Martin zelf plaatjes draaien. Dat werd opgepikt door middelbare scholen met de vraag of hij ook op scholierenfeesten wilden draaien. Hele generaties scholieren zijn in de jaren zeventig en tachtig en negentig opgegroeid met de DJ Martin Greens Discoshow.

Programma

20 00 uur : inloop
20.15 uur  : Carel van der Velden interviewt Martin Green over zijn leven op piratenzender London City, als organisator van Tivoli en Arcade, zijn werk voor het theaterbureau van Paul Acket en zijn overstap naar het jongerenwerk.
21.15 uur : discodansen met dj Martin Green
24.00 uur : einde

Festival Heart2ArtSchiedam
Locatie: Korenbeurs Lange Haven 145
Toegang: 5 euro p.p.
Inschrijving via info@cultureelforumschiedam.nlmet vermelding naam, telefoon

Discoshow Nostalgia

Discoshow Nostalgia

Martin Groenhorst (Foto Jan Banning)

Martin Groenhorst (Foto Jan Banning)